2009. jan. 26.

Északi bableves



HOZZÁVALÓK:

- 20 dkg bab (piros)
- 20 dkg sertésborda
- 20 dkg kelkáposzta
- 10 dkg szalonnabőr
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 babérlevél
- 2 burgonya
- 1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 4 evőkanál olaj
- őrölt bors
- só



ELKÉSZÍTÉS:

A babot 12 órára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük, és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a húst, a szalonnabőrt, 2 liter vizet öntünk rá, és belerakjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd kislángon másfél óráig főzzük. A szalonnát felkockázzuk. A kelkáposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, külső leveleit leszedjük, majd felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk. A szalonnakockákat és a petrezselymet az olaj felében megpirítjuk, majd beletesszük a káposztát, a burgonyát, 1 dl vizet, és 10 percig kislángon főzzük. A maradék olajban külön aranyszínűre pirítjuk a lisztet és a kukoricalisztet, majd a szalonnás petrezselyemmel együtt a babos húshoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és kislángon még 15 percig főzzük.

Jó tudni
Ez egy nagyon régi északi étel, melynek lényege a burgonya, a bab és a káposzta.

0 megjegyzés:

Süssünk-főzzünk!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP