2008. dec. 11.

Babfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg fejtett, v. száraz bab
- 2 dl tejföl,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1-2 babér levél, füstölt oldalas
- 2 dkg zsír,
- pirospaprika, liszt, cukor,
- 1 evő kanál 20%-os ecet vagy citromlé


Elkészítés:
A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.
A babot (amit kiválogattam, megmostam és 4-5 órára vízbe áztattam) a hagyma másik felével felengedem annyi vízzel, ami ellepi, beleteszem a füstölt oldalast és a babért, teszek bele egy kávéskanál kristály cukrot és egy kés hegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt puhára főzöm.

Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemle színűre pirítok 1-2 evő kanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd beleöntöm a tejfölt és jól elkeverem a tűzről lehúzva. (Aki nem szereti tejfölösen, hideg vízzel keverje ki a rántást.) Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, felöntöm vízzel, és hagyom, hogy még egyet forrjon, megsózom és leveszem a tűzről.

Kevés ecettel vagy citromlével ízesíthetjük, ínyencek egy kis vágott kaprot is tehetnek bele.
Feltétnek ízlés szerint adhatunk fasírtot, sült húst, tükör tojást, vagy ezek kombinációját, esetleg pörköltet, rántott párizsit.

0 megjegyzés:

Süssünk-főzzünk!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP