2009. febr. 19.

Hideg tejfölös céklaleves



HOZZÁVALÓK:

- 1 üveg ecetes cékla
- 7 dl zöldségleves (leveskockából)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-2 sárgarépa, fehérrépa
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- őrölt bors
- só

a hajdinagaluskához:
- 18 dkg hajdinaliszt
- 1 főtt tojás
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 6 dl zöldségleves (leveskockából)
- őrölt bors
- só



ELKÉSZÍTÉS:

Az apróra vágott hagymát a felforrósított olajban pirítsuk világosbarnára. Ezután tegyük bele a félkarikákra vágott sárga- és fehérrépát, és pirítsuk még pár percig. Öntsük fel a zöldséglevessel, majd lassú tűzön főzzük roppanósra. Adjuk hozzá az ecetes céklát és a levét is, majd sózzuk, borsozzuk meg. Főzzük még15-20 percig, majd sűrítsük be a lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel készített habarással. Amikor felforrt, szórjuk bele a felaprított petrezselymet, és húzzuk le a tűzről. A hajdinagaluskához a hajdinalisztet szórjuk keverőedénybe, adjuk hozzá az apró kockákra vágott főtt tojást, a nyers tojást, majd fűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával. Kezdjük összekeverni, és annyi hideg vizet öntsünk hozzá, hogy könnyen keverhető tésztát kapjunk. A forrásban lévő zöldséglevesbe szaggassunk hosszúkás hajdinagaluskákat. Forraljuk fel, majd takaréklángon főzzük 10-12 percig, végül szűrjük le és öblítsük le. Tálaláskor a hajdinagaluskát tegyük tányérba, merjük rá a langyosra vagy teljesen kihűtött tejfölös céklalevest, és szórjuk meg aprított petrezselyemmel és őrölt borssal.

0 megjegyzés:

Süssünk-főzzünk!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP