2009. febr. 23.

Bableves cipóban


Hozzávalók:

- 20 dkg bab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál köménymag
- 30 dkg szálas savanyú káposzta
- 4 babérlevél
- 25 dkg füstölt hús
- 25 dkg szárazkolbász
- 1 evőkanál liszt
- 4 kicsi cipó
- 2 dl tejföl

Leírás:
A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.

A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet. A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.

Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog! Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk. Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 C-fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.

Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.

0 megjegyzés:

Süssünk-főzzünk!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP